3. SZAKEMBEREK, SZÉLES KÖRŰ EGYÜTTMŰKÖDÉS

3.2. A tehetségfejlesztő szakemberek szerepei, együttműködésük

3.2.2. Tehetségsegítő szakemberek szerepei, kompetenciái és kompetenciahatárai

3.2.2.5. Szponzorok a tehetségkibontakozás elősegítésében

A tehetség kibontakoztatása anyagi forrásokat is igényel, melynek megszerzése érdekében célszerű támogatókat, szponzorokat keresni. A szponzorok hatékony megtalálása érdekében fontos azonban tudni, hogy a szponzorálás nem alkalmi jótékonykodás, nem adományozás, a szponzorálás üzlet, a szponzorcég marketingstratégiájának része. Egy elegáns marketingeszköz, amely által eljuthat a célcsoportjához, segítheti a márkahűség megerősítését, új vásárlók (ügyfelek) bevonzását (Erdős, 2018). „A marketing, reklám és PR szerves eleme a szponzorálás, amely egy esemény, rendezvény vagy intézmény, szervezet egyszeri vagy hosszú távú, folyamatos anyagi vagy ritkán természetbeni támogatása konkrétan meghatározott, előre kikötött, a szponzor piaci pozícióit javító vagy erősítő, illetve értékesítését támogató ellenszolgáltatások fejében.” (Mikulás, é. n.)

A szponzori támogatások keresése és elnyerése érdekében az alábbi módon érdemes felkészülni a szponzori tárgyalásokra:

A reménybeli szponzor felkeresése előtt érdemes megismerkedni azzal, hogy mi a cég hitvallása, mottója. A szponzorálási tevékenysége ugyanis minden bizonnyal illeszkedni fog a deklarált hitvalláshoz.

Sok gazdasági szervezet közzéteszi a honlapján szponzorációs stratégiáját. Érdemes olyan céget keresni, amelynek a stratégiája illeszkedik az általunk keresett tehetségszponzorációhoz.

Érdemes végiggondolni és átadható formába ölteni a bemutatkozást és az ajánlatunkat. A szponzorcég szemszögéből megmutatva, mi indokolja, hogy épp azt az adott célt (tehetséges fiatalt, csoportot stb.) támogassa, amelyben a segítségét kérjük, miért válik vonzóvá az ő szervezete a támogatás által.

Érdemes pontosan meghatározni a szponzorálás által elérhető célcsoport jellemzőit, valamint azt is, hogy milyen marketingmegjelenésre, illetve milyen médiamegjelenésekre számíthat a támogatás által.

A szponzorált cél üzleti és imázs szempontú bemutatására is hangsúlyt kell fektetni, hiszen, amikor egy cég a nevét adja valaki vagy valami támogatására, azt a hírneve öregbítése érdekében teszi, ám nem szeretné ugyanakkor a jelenlegi hírnevét kockára tenni.

Fontos tudni, hogy nem pénzt kérünk, hanem üzletet ajánlunk a tehetség támogatására. Érdemes több forgatókönyvvel rendelkezni, hogy milyen típusú támogatás jelenthet segítséget számunkra. Ne csak pénzben, hanem például természetbeni juttatásban (felszerelés finanszírozása), eszközökben, személyes munkában (edzőterem felújítása) is érdemes gondolkodni.

Érdemes felkészülni a tárgyalásra, és rugalmasnak lenni a megbeszélés ideje alatt. Nem szabad tolakodásnak venni, ha az összköltségről vagy más szponzorok részvételéről érdeklődik a partnerünk, esetleg adózási kérdései vannak.

A megjelenésünkkel is azt kell üzenni, már az első pillantásra, hogy megbízhatóak vagyunk, a pénzét, az idejét, a jó hírét nyugodtan ránk bízhatja. Gondot kell fordítani a megjelenésre, hogy az önazonos és alkalomhoz illő legyen.